Menu

Współpraca

Zaloguj się

Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta w naszym serwisie, zarejestruj się już teraz.
Zapomniałeś hasło? Kliknij tutaj.

Aktualności

Nie wędruj nocą po Tatrach

Dodano: Poniedziałek, 4 marzec 2019 / Ilość wyświetleń: 852Turysto, narciarzu, wędrowcu. Cenisz tatrzańską przyrodę? Zależy ci na dzikości Tatr? Nie wędruj po Tatrach nocą. Tatrzański Park Narodowy wyjaśnia, dlaczego warto zakończyć wycieczkę przed zmierzchem.

Tatrzański Park Narodowy przypomina, że ograniczenie poruszania się od zmierzchu do świtu, po obszarze Tatrzańskiego Parku Narodowego obowiązuje od 1 marca do 30 listopada. Przeczytajcie, dlaczego.

Kiedy myślimy o zwierzętach prowadzących nocny tryb życia, na ogół mamy przed oczami sowy i nietoperze. Tymczasem lista „nocnych” gatunków jest bardzo długa. Są wśród nich też takie, które widujemy w ciągu dnia: większość gryzoni, kuny, gronostaje, łasice, ryjówki, jeże, borsuki, wilki, niedźwiedzie, dziki, sarny i jelenie. Dla gatunków „dziennych”, w tym dla przeważającej części ptaków wróblowatych, noc jest nie tylko czasem odpoczynku, ale także wzmożonej czujności z racji naturalnych zagrożeń (wysoki poziom drapieżnictwa).
W tej sytuacji szczególnie ważnym zadaniem dla TPN jest zapewnienie dziko żyjącym zwierzętom możliwie najlepszej ochrony przed zakłócającymi ich spokój ludźmi. W okresie wczesnowiosennym kwestia ta jest tym bardziej istotna, ponieważ wiele gatunków zwierząt odbywa gody, a ciężarne samice przygotowują się do porodu.

W polskich Tatrach istnieje bardzo gęsta sieć szlaków turystycznych (275 km). Blisko 96% powierzchni Parku znajduje się nie więcej niż kilometr od szlaku. Biorąc pod uwagę duży ruch na szlakach (do TPN wchodzi ponad 3 mln turystów rocznie), sytuacja zwierząt nie jest komfortowa. Ograniczenie poruszania się nocą obowiązujące od 1 marca do 30 listopada ma im umożliwić swobodne przemieszczanie się między miejscami żerowania a dziennego odpoczynku. Pamiętajmy, że wiele gatunków, m.in. wilki, niedźwiedzie, rysie i lisy w nocy chętnie wędrują szlakami. Świadectwem ich obecności są liczne tropy i odchody, które znajdujemy nad ranem.
Zakaz wędrowania nocą jest także formą ochrony turystów przed konsekwencjami spotkania z niedźwiedziem. Nocą zwierzęta stają się zwykle bardziej agresywne, zaskoczony i przestraszony drapieżnik może być groźny. Według licznych obserwacji z różnych rejonów świata do większości niesprowokowanych ataków niedźwiedzi na ludzi dochodzi właśnie nocą.

Źródło: Tatrzański Park Narodowy